Gaat u goederen transporteren vanuit of naar Turkije? Houd er dan rekening mee dat er bij transport vanuit of naar Turkije meer komt kijken dan bij het transport van goederen naar een land dat binnen de Europese Unie gelegen is. De Europese Unie heeft namelijk een douane-unie met Turkije waardoor er andere regels gelden. Bij het transport heeft u bepaalde documentatie nodig, zoals: facturen, paklijsten, douanedocumenten en eventuele certificaten (ATR / CvO / EUR.1).

Laden of leveren van goederen in Turkije

In Turkije worden de goederen standaard geladen vanaf of geleverd tot een douaneterminal voordat ze verder getransporteerd worden. Deze procedure is wettelijk zo vastgelegd, alleen bij hoge uitzondering zal hier van afgeweken worden.

Het zal u niet verbazen dat in Istanbul de grootste en belangrijkste terminals gevestigd zijn, maar uiteraard kan het transport ook verzorgd worden van en naar andere terminals zoals onder andere Bursa, Izmir, Adana, Ankara. Tevens is het mogelijk het transport van en naar inland bestemmingen te organiseren.

Douanedocumenten Turkije

Welk type douanedocument u nodig heeft is afhankelijk van het type zending; import, doorvoer of export. Omdat veel bedrijven hier niet dagelijks mee van doen hebben, is het voor hen vaak tijdrovend en onduidelijk. De belangrijkste documenten zijn het ATR document, het Certificaat van Oorsprong en het Eur.1 document.

ATR document

Neem bijvoorbeeld het ATR certificaat. Dit certificaat is een begeleidend (douane)document dat gebruikt wordt om de herkomst van de goederen aan te tonen. Het ATR certificaat dient geverifieerd te worden door de Turkse, dan wel Nederlandse Douane. Met dit certificaat kunt u, afhankelijk van de goederensoort, de goederen zonder invoerrechten importeren.

Certificaat van Oorsprong

In sommige gevallen wordt er naast het ATR document naar een Certificaat van Oorsprong gevraagd, vanwege politieke redenen tussen Turkije en USA. Is dit nodig voor de goederen die u transporteert? Zorg er dan voor dat u in het bezit bent van een Certificaat van Oorsprong.

EUR.1 certificaat

Voor de meeste producten is een ATR document voldoende. Echter voor veel landbouwproducten en sommige staalgoederen is een Eur.1 certificaat noodzakelijk. Afhankelijk van de goederensoort heeft u recht op korting of zelfs vrijstelling van invoerrechten.

Ventrex kan u hierbij volledig ontzorgen door niet alleen zorg te dragen voor het logistieke traject van en naar Turkije, maar ook voor de douaneformaliteiten in Nederland. Voor vragen of een offerte, neem gerust contact met ons op (turkey@ventrex.nl).